Her er’n! Anne Gravir Klykken er klar med Ælj i solnedgangen-fest. Festivalen holdes hjemme på den landlige gården i Solum, fredag 22. og lørdag 23. august.

– Vi kjører på. Det var veldig hyggelig i fjor, smiler Anne og triller ut kjøretøyet med det tunge æljehodet på. Hodet ble skåret ut av festivalkunstner Karl Gundersen under festivalen i fjor, både han og æljen er tilbake i år. I tillegg blir det utstilling med skienskarene Per Ragnar Møkleby og Ragnar Steinstad. Møkleby viste æljbilder i fjor også, mens Steinstad deltar med en fotoserie han har laget om Elg-Johansen.

Kjente navn

Musikk er det festivalen dreier seg aller mest om. Fredag kveld blir det konsert med Mattis Kleppen (solobass), Leiv Solberg/Ånon Egeland, Gisle Børge Styve Trio (Beat for Beat) og IFA. IFA er Ingebjørg Bratland, Frøydis Grorud og Anne Gravir Klykken selv.

Lørdag kveld blir det solokonserter fra Ingebjørg Bratland og Kenneth Ekornes. Deretter Torunn Eriksen med to musikere og helt til slutt svinger det inn i solnedgangen med Trio De Janeiro.

Plass til 200 på låven

Alle konsertene foregår inne på låven på gården. Her blir det klargjort for sitteplass til 200 per kveld.

– Det var stappfullt i fjor, da var vi 210. Så det er begrenset med billetter, Ibsenhuset har allerede begynt å selge dem, forklarer Anne Gravir Klykken.

Lørdag midt på dagen stelles det i stand til gratiskonserter for barn og voksne, først med Per Einar Watle på gitar, deretter hans argentinske kone Veronica Salinas med en spansk/norsk konsertforestilling om katter. Kenneth Ekornes vil gjenta suksessen fra i fjor. Han spiller på 100 trommer!

Mye lokalt

På dagen stiller Moflata og Gulset Nærmiljøsenter opp med pekking og strikking. Natursti og andre aktiviteter planlegges også. Klovholt Grendelag er frivillige under festivalen. Like lokale er drikkevarer også, Jan Halvor Fjeld på Veholt driver eget bryggeri, er norgesmester i hobbyfaget og han skal brygge eget øl til festivalen.

Det leder tanken inn på sykler. I fjor dukket det opp minst 40 på sykler til Ælj i solnedgangenfestivalen.

– Ha lykt på sykkelen, det blir mørkt når dere skal tilbake, ler Anne Gravir Klykken.

Hun gikk på et lite tap i fjor, satser på å stå seg i år og har tro på å bygge opp en festival som kan vare litt. Skien kommune støtter henne med penger til lyd mann og anlegg.

Tekst og foto: Helge Ottesen, Varden